Overslaan en naar de inhoud gaan

Vind hier alle informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus

Veelgestelde vragen over de testen

  • Kan ik mijn kind laten testen?

    Heeft jouw kind klachten passend bij het coronavirus? Dan kan jouw kind getest worden. Bel het landelijke nummer   0800 1202 om een afspraak te maken.

    • Is jouw kind tussen de 12 en 17 jaar? Dan moet jouw kind ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer ook jouw kind om aan de telefoon toestemming te geven.
    • Is jouw kind 16 of 17 jaar? Dan mag hij of zij zelf een afspraak maken.

    Heeft jouw kind langdurige klachten of wordt er een negatieve test geëist?

    Heeft jouw kind langdurige klachten waardoor het niet naar school of het kinderdagverblijf kan? Of wordt er een negatieve test geëist voordat je kind welkom is? Laat de school of het kinderdagverblijf dan overleggen met de betrokken jeugdarts of -verpleegkundige. Je kan ook zelf contact opnemen met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD of consultatiebureau. Zij geven op basis van een handreiking advies in specifieke situaties.

    Heeft jouw kind ernstige klachten?

    Neem contact op met de huisarts. Ook voor kinderen die vanwege andere (ernstige) aandoeningen tot de risicogroep behoren, bel je de huisarts of specialist.

  • Wanneer moet ik mij hertesten na een positieve of negatieve uitslag?

    Als je in de afgelopen 8 weken een corona besmetting hebt doorgemaakt, hoef je je niet opnieuw te laten testen. De kans dat je een nieuwe infectie opgelopen hebt is minimaal. Een enkele keer kan je huisarts of specialist bij opvallende klachten wel vragen om een nieuwe test, vaak in combinatie met andere onderzoeken.

    Hertesten is ook niet nodig als je een negatieve uitslag van een PCR test hebt gekregen en je dezelfde klachten blijft houden. Dit geldt dus niet voor een negatieve sneltest. Als je dan nog klachten blijft houden, is een PCR test aan te bevelen.

    Wanneer wel hertesten?

    Echter wanneer je na een negatieve test nieuwe klachten krijgt of de klachten nemen toe dan is het wél raadzaam om nogmaals een test in te plannen.

    Laat je ook testen als je meer dan 8 weken geleden een positieve testuitslag hebt gekregen en je opnieuw klachten hebt die passen bij het coronavirus.

  • Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

    Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

    Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven. Maar blijf wel thuis als:

    Nog steeds klachten na negatieve uitslag

    Is de uitslag negatief maar heb je nog klachten? Blijf de basisregels volgen en vermijd contact met kwetsbare personen. Neem contact op met je huisarts als jouw klachten erger worden (meer dan 38 graden koorts of moeite met ademhalen).

    Opnieuw klachten na negatieve uitslag

    Krijg je opnieuw klachten die lijken op corona of worden jouw klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Of bel je huisarts.

  • Mijn testuitslag is positief, wat nu?

    Leefregels voor de tijd dat je in isolatie bent

    Het is belangrijk dat je de leefregels opvolgt. Zo help je voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en dat mensen om je heen besmet raken.

    Je hebt corona en gaat in isolatie.

    Dit zijn de leefregels voor de periode dat je thuis in isolatie gaat.

    In isolatie gaan betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met jouw huisgenoten.

    • Je mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.
    • Laat anderen voor je boodschappen doen of laat jouw boodschappen thuis bezorgen.
    • Je mag in de tuin of op het balkon zitten.
    • Er mag niemand bij je op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
    • Alleen de mensen die bij je wonen, mogen samen met je in huis zijn. Je hebt geen contact met jouw huisgenoten. Dus ook niet knuffelen, zoenen en geen seks.
    • Blijf in een eigen kamer en je slaapt daar ook alleen. Zet 3x per dag het raam in de kamer 15 minuten open zodat er frisse lucht binnenkomt.
    • Als het mogelijk is, gebruik dan een apart toilet en badkamer. Maak deze elke dag schoon.
    • Gebruik eigen handdoeken en een eigen tandenborstel.
    • Doe jouw was in een aparte wasmand. Was het apart op een volledig programma op minimaal 40 graden.
    • Gebruik eigen bestek, borden, bekers en glazen.
    • Was jouw vaat gescheiden af met heet water en afwasmiddel of in de vaatwasmachine op een uitgebreid programma.
    • Gooi jouw afval in een aparte afvalzak op jouw eigen kamer.
    • De zak kan bij het restafval. Heb je een hond of een kat als huisdier? Kijk dan voor adviezen op de RIVM-webpagina over dieren en COVID-19.

    Algemene hygiëneregels tijdens de isolatie.

    Deze regels zijn belangrijk voor iedereen die corona heeft.

    De hygiëneregels zijn er om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

    • Gebruik een papieren zakdoek voor het hoesten, snuiten van je neus of bij het niezen. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van je elleboog.
    • Gebruik de zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek na gebruik weg in een plastic zak. Was je handen.
    • Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit in ieder geval:
      o na hoesten en niezen;
      o nadat je naar het toilet bent geweest;
      o na het schoonmaken en opruimen;
      o voor het (bereiden van) eten.
    • Maak de dingen die je veel gebruikt elke dag schoon, zoals de doorspoelknop van het toilet, kraan, deurklinken en lichtknopjes. Gebruik een gewoon schoonmaakmiddel en doe de schoonmaakdoek direct in de was.