Overslaan en naar de inhoud gaan

Vind hier alle informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus

InwonersCoronaBron- en contact­onderzoek
InwonersCoronaBron- en contact­onderzoek
Publicatiedatum: 26-03-2021 om 01:39 uur

Bron- en contactonderzoek na positieve coronatest

Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over testen, quarantaine en andere maatregelen.

Positief getest op corona?

Door de extreem hoge besmettingsaantallen hebben alle GGD’en het ontzettend druk met het uitvoeren van bron en contactonderzoek (BCO). Daarom voeren op dit moment de GGD’en BCO in beperkte vorm uit. Het streven blijft om iedereen die positief getest is te informeren over zijn of haar besmetting. We vragen in de meeste gevallen van besmette personen zelf om hun contacten te informeren. Bij voorkeur brengen we deze boodschap telefonisch. Maar als de druk nog verder toeneemt, kan het voorkomen dat dit via een mail gebeurt. In deze mail staat dan de bevestiging dat degene positief is en wordt iemand erop gewezen dat hij of zij door de extreme drukte mogelijk niet gebeld zal worden in het kader van BCO. In deze mail staan ook links en verwijzingen naar de informatiebrieven van het RIVM, zodat besmette mensen wel weten wat ze wel en niet mogen doen.

Hoe werkt het bron- en contactonderzoek?

Het brononderzoek draait om de vraag waar je het coronavirus mogelijk hebt opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn.

Bij het contactonderzoek brengen we al jouw contacten, vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu, in kaart. Deze verdelen we drie groepen: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten.  Per groep gelden verschillende maatregelen op het gebied van testen en quarantaine.

Hieronder volgt een overzicht van de categorisering van contacten en het daarvoor geldende advies:

  1. Huisgenoten
    Dit zijn de mensen die bij je in huis leven. Dit kunnen jouw gezinsleden zijn of mensen waarmee je een huishouden deelt, maar ook bijvoorbeeld huisgenoten in een studentenhuis. In deze brief van het RIVM staan de leefregels voor huisgenoten.
  2. Nauwe contacten
    Dit zijn mensen buiten jouw huisgenoten waarmee je op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact heeft gehad. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder, zoals zoenen of in het gezicht hoesten of niezen. Lees de leefregels voor  nauwe contacten.
  3. Overige contacten
    Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad. Zoals op kantoor, in de klas of tijdens live vergaderingen. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Deze contacten worden over het algemeen niet meer geïnformeerd vanwege het lage risico op besmetting.

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Ben je in contact geweest met iemand die positief getest is op corona en ga je in quarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids ‘Hulp en steun bij thuisquarantaine’ leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

  • Landelijk informatienummer: 0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur).
  • GGD Hart voor Brabant: 088 368 7777 (dagelijks bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur).