Bron- en contactonderzoek na positieve coronatest
Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over testen, quarantaine en andere maatregelen.
Positief getest op corona?
Door de extreem hoge besmettingsaantallen hebben alle GGD’en het ontzettend druk met het uitvoeren van bron en contactonderzoek (BCO). Daarom voeren op dit moment de GGD’en BCO in beperkte vorm uit. Het streven blijft om iedereen die positief getest is te informeren over zijn of haar besmetting. We vragen in de meeste gevallen van besmette personen zelf om hun contacten te informeren. Bij voorkeur brengen we deze boodschap telefonisch. Maar als de druk nog verder toeneemt, kan het voorkomen dat dit via een mail gebeurt. In deze mail staat dan de bevestiging dat degene positief is en wordt iemand erop gewezen dat hij of zij door de extreme drukte mogelijk niet gebeld zal worden in het kader van BCO. In deze mail staan ook links en verwijzingen naar de informatiebrieven van het RIVM, zodat besmette mensen wel weten wat ze wel en niet mogen doen.
Hoe werkt het bron- en contactonderzoek?
Het brononderzoek draait om de vraag waar je het coronavirus mogelijk hebt opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn.
Bij het contactonderzoek brengen we al jouw contacten, vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu, in kaart. Deze verdelen we drie groepen: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen op het gebied van testen en quarantaine.
Hieronder volgt een overzicht van de categorisering van contacten en het daarvoor geldende advies:
- Huisgenoten
Dit zijn de mensen die bij je in huis leven. Dit kunnen jouw gezinsleden zijn of mensen waarmee je een huishouden deelt, maar ook bijvoorbeeld huisgenoten in een studentenhuis. In deze brief van het RIVM staan de leefregels voor huisgenoten. - Nauwe contacten
Dit zijn mensen buiten jouw huisgenoten waarmee je op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact heeft gehad. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder, zoals zoenen of in het gezicht hoesten of niezen. Lees de leefregels voor nauwe contacten. - Overige contacten
Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad. Zoals op kantoor, in de klas of tijdens live vergaderingen. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Deze contacten worden over het algemeen niet meer geïnformeerd vanwege het lage risico op besmetting.
Leefregels voor de tijd dat je in isolatie bent
Het is belangrijk dat je de leefregels opvolgt. Zo help je voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en dat mensen om je heen besmet raken.
Je hebt corona en gaat in isolatie.
Dit zijn de leefregels voor de periode dat je thuis in isolatie gaat.
In isolatie gaan betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met jouw huisgenoten.
- Je mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.
- Laat anderen voor je boodschappen doen of laat jouw boodschappen thuis bezorgen.
- Je mag in de tuin of op het balkon zitten.
- Er mag niemand bij je op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
- Alleen de mensen die bij je wonen, mogen samen met je in huis zijn. Je hebt geen contact met jouw huisgenoten. Dus ook niet knuffelen, zoenen en geen seks.
- Blijf in een eigen kamer en je slaapt daar ook alleen. Zet 3x per dag het raam in de kamer 15 minuten open zodat er frisse lucht binnenkomt.
- Als het mogelijk is, gebruik dan een apart toilet en badkamer. Maak deze elke dag schoon.
- Gebruik eigen handdoeken en een eigen tandenborstel.
- Doe jouw was in een aparte wasmand. Was het apart op een volledig programma op minimaal 40 graden.
- Gebruik eigen bestek, borden, bekers en glazen.
- Was jouw vaat gescheiden af met heet water en afwasmiddel of in de vaatwasmachine op een uitgebreid programma.
- Gooi jouw afval in een aparte afvalzak op jouw eigen kamer.
- De zak kan bij het restafval. Heb je een hond of een kat als huisdier? Kijk dan voor adviezen op de RIVM-webpagina over dieren en COVID-19.
Algemene hygiëneregels tijdens de isolatie.
Deze regels zijn belangrijk voor iedereen die corona heeft.
De hygiëneregels zijn er om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
- Gebruik een papieren zakdoek voor het hoesten, snuiten van je neus of bij het niezen. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van je elleboog.
- Gebruik de zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek na gebruik weg in een plastic zak. Was je handen.
- Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit in ieder geval:
o na hoesten en niezen;
o nadat je naar het toilet bent geweest;
o na het schoonmaken en opruimen;
o voor het (bereiden van) eten. - Maak de dingen die je veel gebruikt elke dag schoon, zoals de doorspoelknop van het toilet, kraan, deurklinken en lichtknopjes. Gebruik een gewoon schoonmaakmiddel en doe de schoonmaakdoek direct in de was.
Testuitslag negatief
Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven. Maar blijf wel thuis als:
- Je terugkomt in Nederland uit het buitenland én je eerder bent getest dan de 5e dag na terugkeer.
- Iemand in huis coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft. En deze persoon nog geen testuitslag heeft.
- Je meteen getest bent na nauw contact met iemand met corona. Pas als een test op de 5e dag (of later) ook negatief is, mag je de quarantaine stoppen.
- Je meteen getest bent nadat je een melding kreeg in de CoronaMelder-app. Pas als een test op de 5e dag (of later) ook negatief is, mag je de quarantaine stoppen.
Nog steeds klachten na negatieve uitslag
Is de uitslag negatief maar heb je nog klachten? Blijf de basisregels volgen en vermijd contact met kwetsbare personen. Neem contact op met je huisarts als jouw klachten erger worden (meer dan 38 graden koorts of moeite met ademhalen).
Opnieuw klachten na negatieve uitslag
Krijg je opnieuw klachten die lijken op corona of worden jouw klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Of bel je huisarts.
Hulp en steun bij thuisquarantaine
Ben je in contact geweest met iemand die positief getest is op corona en ga je in quarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids ‘Hulp en steun bij thuisquarantaine’ leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.
Meer informatie
De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).
Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:
- Landelijk informatienummer: 0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur).
- GGD Hart voor Brabant: 088 368 7777 (dagelijks bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur).